thumb image

O prostie mare cat casa, lansata in mediul virtual: Are Kovesi cetatenie americana?

Portalul Luju.ro a lansat in urma cu ceva timp o prostie mare cat casa: cum ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ar fi primit cetatenie americana. Iata textul: Nu e de gluma. Sefa DNA, Laura Kovesi, sta de ani de zile cu poza ex-presedintelui SUA, George Bush, pe birou. Iar majoritatea procurorilor DNA, de cativa ani, bat cararile asociatiei Freedom House, finantata de americani. Unii procurori DNA chiar iau bani e la Freedom House si nu putini.Europarlamentarul Adrian Severin, fost ministru de Externe, este una din persoanele care care au lansat public informatia ca in sediul central al DNA exista un birou al FBI, care traseaza procurorilor DNA indicatii despre ce oameni de afaceri romani sa fie saltati. Mai exista informatia ca mai multi procurori din DNA au primit de curand cetatenie americana, astfel incat, in caz ca se va schimba regimul si unii dintre ei vor fi cautati sa raspunda penal pentru abuzurile comise, sa se poata refugia in SUA, unde sa beneficieze de protectie. Se aude ca printre procurorii care ar fi primit cetatenie americana ar fi chiar sefa DNA Laura Kovesi. Asa sa fie? Daca da, ar fi bine sa ne spuna si noua. Mai ales ca, judecand dupa modul in care isi tine la vedere pe birou pozele cu liderii americani, ar trebui sa fie un lucru cu care sa se mandreasca.

Iata insa si opinia noastra: in legea nr 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor se prevede la art.65, litera i situatia ca  Judecătorii şi procurorii sunt eliberaţi din funcţie în următoarele cazuri: a) demisie; b) pensionare, potrivit legii; c) transfer într-o altă funcţie, în condiţiile legii; d) incapacitate profesională; e) ca sancţiune disciplinară; f) condamnarea şi amânarea aplicării pedepsei dispuse printr-o hotărâre definitivă; f 1 ) renunţarea la urmărirea penală şi renunţarea la aplicarea pedepsei dispuse printr-o hotărâre definitivă, dacă s-a apreciat că nu se impune menţinerea în funcţie; g) încălcarea dispoziţiilor art. 7; h) nepromovarea examenului prevăzut la art. 33 alin. (14); i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a), c) şi e).

Ori articolul 14 litera a prevede in mod clar ca magistratul trebuie sa aiba cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu.

Pentru linistea colegilor de la Luju.ro le facem publice conditiile pentru obtinerea cetateniei americane, asa cum apar la http://adevarul.ro/international/statele-unite/conditii-obtinerea-cetateniei-americane-trebuie-faci-vrei-traiesti-sua-1_5537829fcfbe376e357051f1/index.html:

Condiţii pentru obţinerea cetăţeniei americane: Naturalizarea

Acesta este procesul prin care cetăţenia americană este acordată unui străin după ce s-a supus cerinţelor stabilite de Congresul american prin Legea Imigraţiei şi Naţionalităţii (INA – Immigration and Nationality Act).

Cerinţele pentru o naturalizare administrativă:

– Persoana să aibă rezidenţă permanentă legală

– Persoana care solicită cetăţenie americană să aibă peste 18 ani

– Rezidenţa şi prezenţa fizică în SUA: persoana să fi locuit în Statele Unite timp de cel puţin cinci ani (sau trei ani de rezidenţă permanentă obţinută prin căsătoria cu un cetăţean american) înaintea solicitării de cetăţenie

– Persoana să fie capabilă să vorbească, să citească şi să scrie în limba engleză

– Persoana trebuie să cunoască şi să înţeleagă fundamentele istoriei americane, dar şi principiile şi forma guvernului american

– Persoana să cunoască principiile Constituţiei americane

– Persoana trebuie să aibă caracter moral (este nevoie de documente prin care să demonstreze că nu a fost niciodată condamnată pentru crimă sau pentru infracţiuni timp de cinci ani, sau trei ani dacă aplicantul este căsătorit cu un cetăţean american, sau un an dacă aplicantul a servit Forţele Armate SUA înainte de solicitarea cetăţeniei)

Condiţii pentru obţinerea cetăţeniei americane: Jurământul de Credinţă

Cel care solicită cetăţenia trebuie să jure că:

Va susţine Constituţia şi se va supune legilor Statelor Unite ale Americii

Va renunţa la orice loialitate faţă de o ţară sau un titlu străin

Va sluji Forţele Armate SUA sau va săvârşi orice serviciu pentru Guvernul american în cazul în care va fi necesar

In concluzie, LCK ar fi trebuit, pentru a dobandi calitatea de cetatean american, sa aiba rezidenta permanenta legala in SUA, de cel putin 5 ani, si sa renunte la orice loialitate fata de o tara sau un titlu strain. Ori, slujbasii d-lui Voiculescu au uitat ca LCK nu a apucat sa stea 5 ani la americani. Si nici la rusi, precum prietenul d-lui Voiculescu, Ion Ilici Iliescu…

Q.E.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *